धान्य आणि कडधान्ये -Grains and Pulses
हरबरे -Whole Bengal Gram
चणा डाळ-Split Bengal Gram
मुगाची डाळ -Split Green Gram
तुरीची डाळ-Split Red Gram/ split pigeon peas
उडदाची डाळ -Split Black Gram
बेसन(डाळीचं /चण्याचं पीठ)-Gram Flour/Chickpea flour
मटकी -Moth beans
मुग -Green Mung Bean/ Green grams
काळे वाटाणे-Black chick peas
कुळीथ-Horsegram
चवळी-Black eye beans
वाल-Vaal
छोले/ कबुली चणे-Chickpeas
राजमा-Red Kidney Beans
मसूर-Red Lentil (Whole)
भोपळी मिरची -Capsicum / green pepper
कोबी- Cabbage
फ्लॉवर -Cauliflower
भेंडी -Okra / lady's finger
गाजर- Carrot
कोथिंबीर-Coriander leaves / Cilantro
नारळ- Coconut
खोबरं-Shredded Coconut
पुदिना- Mint Leaves
मटार- Green Peas
लिंबू -Lemon
कांदा- Onion
लसूण-Garlic
आलं-Ginger
बटाटा- Potato
टोमॅटो- Tomato
केळं-Banana
अननस- Pineapple
आंबा- Mango
द्राक्षं-Grapes
सुकामेवा आणि मसाले- Nuts and Condiments (spices)
हिंग -Asafoetida
तमालपत्र -Bay Leaf
मिरी -Black Peppercorns
वेलदोडा -Cardamom
दालचिनी- Cinnamon
लवंग- Cloves
जायपत्री- Mace
मसाला वेलची - Black cardomom
जायफळ -Nutmeg
धणे -Coriander Seeds
जिरं -Cumin Seeds
शहाजिरे - Black cumin seeds
कढीपत्ता -Curry leaves
काजू -Cashewnuts
बडीशेप -Fennel seeds
मेथीदाणे -Fenugreek
ओवा -Carom Seeds
तिळ-Sesame
गूळ -Jaggery
मोहरी -Mustard
खसखस- Poppy Seeds
लाल सुकी मिरची- Red Chillies
मनुका- Raisins
चिंच -Tamarind
हळद -Turmeric powder
केशर- Saffron
hey this is good info yaar..
ReplyDeletesurely need this sometime to pass on some info to other friends
jeeo kalyani..
keep rocking..
thanks maddy :)
ReplyDeleteकल्याणी बाई : मसाल्याच्या पदार्थांची मराठी नांवेच मला धड माहीत नाहीत, आणि इंग्रजीत तर त्या विषयावर मी फारच अज्ञानी आहे. अनेक लोक या माहितीसाठी अडलेले मी पाहिले आहेत. ही माहिती देण्यासाठी या स्थळावर वेगळे पान ठेवण्याचा तुमचा निर्णय अभिनन्दनीय आहे. त्याबद्दल अनेक आभार.
ReplyDelete- नानिवडेकर
Dear All,
ReplyDeletehttp://en.wikipedia.org/wiki/Multilingual_list_of_Indian_vegetables,_spices_and_grains
you will find this very useful as it was to me.
It is a good blog. Keep up the good work, my compliments.
I digamber channe from kadegaon(Sangli) who love to eat different types of food ie i personally make
ReplyDeleteto eat me & my family.Thanks to Ruchkarjevan.
very good info it will improve knowledge
ReplyDeleteare yar, I could be able to copy it!
ReplyDeleteit will be very good for me and others also
and thanks budy, for giving the info about vegetables, fruits & spices and all
Hallo, I am Sunil Ketkar.
ReplyDeleteThis Site is certainly useful, for those who have language problem while in US /UK for day to day dealings.
thank you very much ...mam.
ReplyDeletekhipach chan mahiti ahe
ReplyDeletekupach chan
ReplyDelete